EEG Biofeedback metoda v Neuron Therapy Centru

10.10.2016 19:16

Naučme se poslouchat

vlastní mozek.



Člověk svůj potenciál mozku vlastně zatím téměř nevyužívá. Lidsky mozek se v jeho možnostech podceňuje a nedoceňuje. Na celý život nás může ovlivnit třeba jen jedno špatné slovo - když mu třeba ve škole řekli: to nedokážeš, na to nemáš... Ztráta sebevědomí, důvěry v sebe sama, podceňovaní, bloky v psychice, jsou výsledkem nevhodné výchovy v rodině i v působení školy. A co je podstatné - mohou navždy ubít úžasné schopnosti jedince. Jediné slovo zraňuje a jak se díky tomu brzí výkonnost mozku a šlape se po talentech. Jak nevhodná komunikace mezi lidmi ničí potenciál člověka, jak mizí schopnosti jen tím, že se vedou děti i dospěli k lenosti a odmítavým postojům než aby se motivačně podporovaly a rozvíjely jejich schopnosti a možnosti. A jaká je to obrovská škoda.

 

Převedeno do mluvy ekonomů?

Konkurenceschopnost, vynálezy, patenty, rozumné nakládaní se surovinovými zdroji - mozek, a jeho správné využívaní, by nás mohl přivést k daleko hodnotnějšímu životu, duchovnímu i materiálnímu. Začíná to zastaralými metodami v mateřské nebo základní škole, rozkazováním, ponižovaným, nerespektováním osobnosti. Člověk by se měl naučit laskavosti. Pokud se to promítne do vztahu učitel-žák, je to navždy pokyn pro lidsky mozek. Člověk se nezatvrdí, nezablokuje, ale má impuls, podnět k rozvoji, chce něčeho dosáhnout, roste v něm optimismus. A ústi to až v té konkurenceschopnosti. Zatím lidé všeobecně omlouvají své přístupy nedostatkem času, tím, že disciplína musí byt, že školství probíhá reformami - chyba lávky. Lze začít hned a jednoduše.

 

Každá novinka má své hranice - tedy než vás někdo pochopí a než se nad tím, co je užitečné, lidé zamyslí. Metoda Biofeedback, není zas až tak složitá a má racionální jádro. Vychází z amerických kosmických výzkumů. K tomu, aby astronaut mohl do vesmíru, musel se hodně naučit v poměrně krátké době. Proto trénoval mozek pro rychlejší učení, lepši soustředění, za pomoci lékařských přístrojů, které mu ukazovaly na základě zpětné vazby, zda opravdu dosahuje nejlepšího soustředění či rychlého učeni. Tak vznikla metoda EEG Biofeedback, ve které křivky práce mozku jsou přepsané do grafické formy videoher, aby učeni bylo pro astronauta příjemné. Po zavedení osobních počítačů se metoda z USA rozšířila i do jiných zemi a v dnešní formě je velmi žádaná v celém světě. Je třeba říci, že za poslední desítiletí se Biofeedback, ale velmi změnil a čím dál vice využívá speciálních diagnostických lékařských metod. Je možné dosáhnout lepších výsledků, úspěchů v osobním i pracovním životě, i když takto zjednodušeně to zni jako fráze.


EEG Biofeedback je však vědecká interdisciplinární metoda, jejímž prostřednictvím se dosahuje zlepšení kognitivních funkci mozku, mezi které patři i zvýšeni soustředěni, lepši pozornost a paměť. Její uplatňování vylepšuje náladu a sebevědomí, snižuje stres, zvyšuje kreativitu a výkonnost, pomáhá zlepšit spánek. Vynikající výsledky byly dosaženy v udržení zdraví i v nápravě mozkových funkci např. při depresích, úzkostech, po úrazu mozku, po mrtvici atd.


Zní to jako pohádka. Jak je možné, že to jde a člověk stále nedbá?

Je to přirozené. Většinou lidé problémy řeší poté, co se objeví, kdežto méně je těch, kteří ctí prevenci, předcházení průšvihům. Abychom klientům ukázali, jak a kdy je možné optimalizovat nebo napravovat práci mozku, zřídili jsme Neuron Therapy Centrum. Nejprve vyšetřujeme, jak mozek pracuje, jaké vlny v jeho aktivitě převládají a zda jsou správně rozmístěné za pomoci kvalitativního i kvantitativního vyšetřeni EEG. Jsou to vyšetřeni podobné vyšetřeni EKG srdce s tím, že čidla se přikládají ne na hruď, ale na hlavu a zapisuji práci mozku až z 24 bodů. Potom následuje lékařské vyšetřeni a konstrukce tréninku na míru.


Našimi klienty jsou děti od dvou let věku, žáci, studenti - převážně před zkouškami, maturitou nebo mající různé poruchy učeni a chovaní. Mezi dospělými je hodně podnikatelů a manažerů, kterým umíme naordinovat takový postup, aby přestali trpět úzkostmi, nespavosti, vyhořením, různými neurózami tak, aby se to odrazilo i ve výkonosti jich samotných čili zpětně v businessu. Přicházejí i sportovci nebo umělci, počítačoví grafici - těm metoda EEG Biofeedback pomůže v kreativitě a tudíž k vyšším úspěchům. Dokážeme zlepšit kondici i lidem s vážnými problémy: epilepsii, dětem po mozkové obrně, autistům, avšak je to práce dlouhotrvající za součinnosti celého kolektivu mnoha specialistů pedagogů, logopedů, speciálních pedagogů a rehabilitantů.


Metoda je určená pro děti s poruchami učeni /dyslexie, dysgrafie/ a chovaní /ADHD,ADD/ - se speciálními vzdělávacími potřebami, ale je určena rovněž i pro děti talentované.  Tréninky EEG Biofeedback zvyšuji neuroplasticitu mozku a povzbuzuji regulační mechanismy a tím vylepšuji i práci celého organizmu.


Trénink je vhodný pro děti z integračních třid, děti s dyslexii, dysgrafii anebo pro ty děti, které jsou nesoustředěné, agresivní, neposedné. Lze zjistit, jak je které dítě soustředěné, jak dává pozor, které se nudí. Je možné ukázat, jak zacloumá s jejich funkcemi těla zlé slovo, stres, nebo poukázat na obrazech, jak se mění práce mozku pod vlivem alkoholu nebo jine návykové látky. Pokud dokáže metoda Biofeedback zaujmout lidi, kteří díky svému věku a postaveni ve společnosti mají přirozenou tendenci odmítat vše, je to skvělé. Biofeedbacky odměňují za podařenou hru čili skvělou funkci mozku. Velmi motivuje i výtisk výsledků tréninku mozku jako dokument, z něhož se dá hodně vyčíst. Některé z přístrojů jsou určeny pro trénink jednotlivce, jiné zas mohou být předmětem práce více dětí a podporovat teambuilding.

 

Metoda, je také účinná při vylepšování našeho zdraví. Jak?

Biofeedback je procesem, který učí, jak změnit některé své neuvědomělé tělesné funkce ve prospěch svého zdraví. Lékařské přístroje měří fyziologické hodnoty biologických funkci, mozku  a poskytuji rychlou zpětnou vazbu formou předávaní informací videohrou. Tato informace podporuje vznik žádoucích fyziologických změn v mysli, emocích a chovaní a tím i v fyziologických funkcích. Cíleným tréninkem a opakováním se změny umocňují tak dlouho, až přístroje posléze "trénovaný" nepotřebuje. Místo pro naši metodu je tedy nejen ve školách, ale také v samotné medicíně, v psychologii, pedagogice, rehabilitaci, logopedii, ve sportu.


Co mnoho seniorů nejdříve zjišťuje? Paměť - hlavně ta svěží už není taková, jako bývala. Musí tomu tak být? Nemusí, když se bude pravidelně trénovat EEG Biofeedback. Co je nejčastější příčinou invalidity ve vyšším věku? Zlomenina krčku stehenní kosti a nejenom, často je i příčinou smrti v teto věkové skupině. Jak je tomu možné zabránit? Speciálním tréninkem EEG Biofeedback či rehabilitačním cvičením na našem přístroji Imoove, pro zlepšeni rovnováhy a celého pohybového aparátu, který užívají i gymnastky cvičící na kladině. Nebo na našem virtuálním 5D sportovně reahabilitačním přístroji pro odbourávání úzkosti, napětí a fóbií.

 

Může EEG BFB skutečně pomoci v businessu?

Jistě, trénovaným lze zlepšit výkonnost, zamezit vyhořeni a chronickému stresu. V dnešní době se stává moderním  dbát nejen o svoje svaly v posilovně, ale i o stav svého mozku za pomoci metody EEG Biofeedback, což umožňuje, lepši adaptaci na rychlé změny prostředí, na informační šum a přináší hlubší a zdravější odpočinek. Proto chce osobni trenér znát výsledky tréninku stejně rychle jako na ně čeká klient. Biofeedback mu dává možnost kvantifikace výsledků. Metoda je vhodná pro využití v bezpečnostních složkách státu, u policie, v armádě, pro činnost psychologů a lékařů, pro manažery ve firmách, pro personalisty. Velky prostor pro využití mají koučové, sportovci, relaxační centra, lázně, rehabilitační ústavy, nemocnice, rekvalifikační pracoviště, zařadil se do vzdělávání dospělých, výuky řidičů a podobně.

 

Prý se také výtečně dá uplatnit i v neuromarketingu.

To ano, hlavně metody, které jsou součástí diagnózy aktivity mozku /kvantitativní a kvalitativní hodnoceni práce mozku/ před EEG Biofeedbackem. Rozhodně posílí vaše znalosti a také metody práce s mozkem tak, abyste dosáhli svého cíle. Neuromarketing není žádné čarodějnictví, za které se dříve upalovalo. Je to vědecky zdůvodněné využiti schopností mozku, poznaní motivace a rozhodovaní v obchodě, ale i v jiných oborech, třeba v politice.

 

Mnoho dobrého již metoda přinesla ženám podnikatelkám a manažerkám?

Ve světě plném stresu a nervozity se vice než dříve objevuji civilizační nemoci: vysoký krevní tlak, cukrovka, deprese, vysoký cholesterol v krvi - bereme to jako běžnou součást našeho zdravotního stavu. Známe, co vede k těmto problémům. Nesouhra mezi mozkem a dvěma větvemi autonomického nervového systému, ke kterému náleží stimulující systém sympatický, který převládá ve dne, a utišující systém parasympatický, který dominuje v noci. Přistroj Biofeedback změří, zda v noci naše funkce těla jsou nastavené na režim klid nebo ne. Jestliže ne, dává i možnost nápravy a naučí lepe dýchat, snižovat krevní tlak, uklidnit tep, lepe pracovat se srdeční energii a tím je zajímavý Biofeedback i pro každého z nás, bez rozdílu mezi ženami a muži, protože vede k prevenci nemocněni, ale i k zlepšeni mnoha funkci těla v případě poruchy nebo nemoci i k snížení spotřeby léků.


A speciálně pro ženy?

Imoove biofeedback naučí ženu pracovat se svaly maé pánve. Takový trénink je nutný začít již v mladí, ale nutně co nejrychleji po prvním porodu. Mění menstruační potíže na snesitelnější, upravuje stav svalů pánve a kolem močové trubice, co má vliv nejen na sexuální život obou partnerů, ale i zamezuje vzniku úniku moči a inkontinence. Mnoho žen ve vysokých pozicích má složité situace v partnerském životě, plyne to z nedostatku času, snahy budovat vlastní kariéru, touhy seberealizovat se i jinak než v rodinném prostředí, ze snahy něco dokázat. Řada žen žije sama, přichází období, kdy si nedokáži najit partnera, z toho plynou smutky, neurózy, další bloky, organismu chybí harmonie. Má to hodně spojitosti a důsledků.


I tady metoda EEG Biofeedback -trénink mozku je velmi užitečná, motivuje, dává silu do dalšího personálního rozvoje a relaxuje, napravuje emoční nerovnováhu. Využitím medicíny a psychologie, co o práci mozku ví, a celé nervové soustavy, se dá s prospěchem využit v praxi. Tím, by se z velké části, zmenšil počet osob, které budou mít zdravotní problémy, a onemocni, pomohlo by  i již postiženým chorobou, dětem i dospělým.


Na celém světe roste popularita metod Biofeedback jako metod bezlékové nápravy, metod, u kterých můžete  sledovat z tréninku na trénink stav svého organizmu a jeho optimalizaci, metod bez vedlejších účinků, které mohou být použité v poruchách zdraví i v plném zdraví pro udrženi tohoto stavu.


Představte si takovou situaci, kdy jdete se svým dítětem k lékaři. Nechce se učit, už nemáte trpělivost, protože ho učíte doma už pátý týden násobilku a pořád ji neumí, zlobí, je nepozorné, impulsivní, ve škole jsou na něj jen stížnosti. Lékař dítě vyšetři, předepíše lék na zklidnění, ale to situaci  nezlepši. Co dělat? Čas plyne a vy místo toho, abyste si doma odpočinula od starostí v zaměstnání, se dennodenně rozčilujete při psaní úkolů. Je na to rada? Ano je. Je nutné vědět, jaká je příčina toho, že dítě má problémy v učení. Lenost? Neschopnost? Nemoc? Hodně vám napoví odborné vyšetřeni v ordinaci Biofeedback. A nejen to. Odborník napíše pro vaše dítě cílenou nápravu a ještě vás poučí, jak se správně s dítětem učit, jak motivovat, jak se radovat z jeho úspěchů. Učíme se mozkem a proto je nutné také mozek naučit správně udržovat pozornost a správně se učit. Snadné? Snadné to není. Existuje mnoho obav. Je to práce s přístrojem. Metoda má mnoho uplatnění, protože je to metoda bezpečná a relativně levná. Máme pracoviště, kam se můžete kdokoliv objednat na diagnostiku a kde může získat další informace. Rádi se s vámi rozdělíme o naše nápady a vyslechneme i nápady vaše.




Zpět