Fenolické látky v Green Ways zelném ječmeni - zánět a onemocnění

13.04.2017 16:42

Fenolické látky - specializace na zánět a onemocnění

Flavonoidy - látky přítomné v léčivých rostlinách, určitá koncentrace všude, látky nutné pro život. Flavus - žlutý - zabarvení listům, plodům, ochrana proti vějšímu prostředí, UV záření, atd. Tím mohou mít i aktivitu v lidském těle.

Hlavní flavonoidné aglykony, hlavní fenolické kyseliny - látky proti ultrafialovému světlu.

Flavonoidy - rostlinná barviva - látky na povrchu v orgánech, v sekrečních žlázkách, ochrana proti vysychání a proti UV záření. Dobře se rozpouštějí ve vodě a tím mohou interagovat s lidským tělem. Látky podobné a přítomné v ovoci a zelenině. A dále látky lutonarin a saponarin - navázané přes kyslíkovou a
uhlíkové glykosidy - netypické a ve velké koncentraci v zeleném ječmeni - tj. příznivé. A dále netypické flavonoidní glykosidy s kyselinou hydroxyskyřicovou.

Flavonoidy zeleného ječmene:

Vice než 40 flavonoidů

Zejména flavonoidní Ca O glykosidy (dobře rozpustné ve vodě - tím je můžeme extrahovat, tím se dostane lépe do trávicího traktu - dobře se v zažívacím traktu metabolizují).

Kombinace flavoniidní látky a hydroxyskyřickové kysliny.

Přes žaludek dojdou do tenkého střeva -  I. A II. Fáze metabolismu -  se přes sekrecí žluče dostanou do jater a pak se dostávají do jater. A dále do krve, orgánů a tkáně. Další látky jako fenolické kyseliny a tam mikrobiální degradací se vstřebají enterohepatální cirkulací dostavou do jater a pak cirkulací do krve a dále do ledvin a do moče. 

METABOLITY
- různé kyseliny - látky vzniknou rozštěpením a dobře se vstřebávají (fnyloctová, syringová, vanilová, gallová, floroglucinol, protokatechuová, dihydroxyfenylmáselná).

Mnoho látek obsažených v ječmeni tedy dále mohou v této metabolické reakci pomoci ve vstřebávání a v dobrém pak vzniká dobrá střevní mikroflóra.

Biologické účinky flavonoidů

-  In vitro - provádějí se ve zkumavce, in vivo - využití celých organismů - králíky, myši i lidech

o Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti

o Antibakteriální efekt

o Protivirový účinek

o Hypolipidemický účinek

o Protirakovinný účinek

o Efekt na cévní stěnu

-  Proces zjištění účinku a zejména činku konkrétní látky je velmi složitý, zejména v in vivo nebo klinických testech - flavonoidy působí pleiotropně na mnoho buněčných cílů.

Ad. Anti-oxidační - oxidační stress (spojován se zánětlivým procesem v těle) je jednou ze známek přítomnosti zánětu. Reaktivní formy kyslíku jsou produkovány buňkami imunitního systému - zejména makrofágy a neutrofily.

Za účelem likvidace bakterií virů, defektních buněk.

Příliš intenzivní nebo příliš dlouhý, chronický oxidační stres poškozuje molekuly vlastní organismu - nenasycené mastné kyseliny buněčných membrán, proteiny, DNA.

-      Vychytávají reaktivní formy kyslíku (pak má vysoký antioxidační efekt), vychytávání peroxonitritu ( pokud to melekula má tak je dobře), chelatace kovů - ionty železa(důležité pro oxidační stres, který blokují), inhibice proteinkinázy C. zelený ječmen to má a tím může tyto úkoly v těle plnit.

-        Flavonoidy - pro-oxidační efekt - vede tím, že organismus se snaží stimulovat své antioxidační efekty v těle - různé enzymy v těle, které aktivuje a ty mají následně anti-orxidační efekt.

Flavonoidy zeleného ječmene -
saponarin a lutonarin mají in vitro antioxidační aktivitu. Má takovou aktivitu i po použití kokainu.

Flavonoidy tedy zasahují aktivně do protizánětlivých procesů.

In vivo na myších - zánět a poškození vyvolané alkoholem, snížení glutamátu.

Denní příjem
v lidské stravě je okolo 650 mg- proti chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin u dospělých pacientů (záněty cév, těžké nohy, edémy, zánětlivé procesy na cévách
)

Klinické testy o užitečnosti flavonoidů

-         veganská strava může snížit bolestivost a ztuhlost kloubů, u pacientů s revmatoidní artritidou. Francouzský paradox - konzumace červeného vína snižuje expersy.

-         extrakty z čokolády, jablek, borůvek, černého rybízu, extrakty ze semínek z odrůdy muscadin hroznových semínek.


 

 

 

Zpět