srpen

Od Ivy

"

 Prázdniny
jsou stále v plném proudu..

Letos se mi poštěstilo mít tři týdny dovolenou a strávit jí
na chalupě za stále slunného počasí...co si více přát slunce,klid,koupání, relax
a  hlavně všude kolem  zeleno.-).

Samozřejmě jsem nezapomněla sebou vzít zelené potraviny, bez
nich by to prostě ani nešloJ Možná někoho z vás napadne, proč jíst zelené
potraviny také v létě, když je všude tolik zeleniny a ovoce. V dnešní
době to bohužel ještě neznamená dostatek vitamínů a nutričních látek.

A proto bych se ráda věnovala létu a přístupem
k zeleným potravinám tentokrát trošku jinak...

Dovolím si hned na začátek připomenout, jak důležité je
jejich skladování.

Neměly by být v teplotě vyšší jak 30 stupňů, aby byla
uchovávána jejich životnost, zejména pak enzymatická hodnota. Dávejme si tedy
pozor i na skladování v autě, kdy převážíme zelené potraviny a pak
zůstávají delší dobu v přehřátém vozidle.

- dále v létě vzniká větší prašnost, tím i více alergii

- točí se kolem nás více volných radikálů (ze slunečního
záření, vyšší sportovní aktivity,    neobvyklých
stresů)

-objevují se angíny z tepla, revmatické bolesti dané
vyšší námahou a prochladnutím svalů a   kloubů

-oceníme též deodorační účinky zelených potravin

- naše těla jsou díky detoxikaci štíhlejší do plavek

A co ještě musím připomenout, po zařazení zelených potravin
do svého života jsem se nadobro zbavila solární alergie, kterou jsem mívala
skoro každý rok, nejen od moře.

A když už jsme u toho moře,tak jsou právě výbornou prevencí
proti průjmovém onemocnění, právě z těchto zahraničních dovolených.

Zelené potraviny obsahují zkrátka všechny základní nutriční
látky (aminokyseliny, enzymy a minerály, vitamíny) nutné pro zdravé fungování
organismu a jsou  v  přirozené a dobře vstřebatelné formě a navíc
velké množství zeleného barviva chlorofylu, který podporuje regeneraci tkání,
tvorbu krevních buněk a chrání tělo před nežádoucími účinky chemických látek.

Zkrátka zelené potraviny zpomalují buněčné stárnutí a
celkově zlepšují fyzickou i psychickou kondici po celý rok.

A na závěr má zkušenost z mé krásné slunečné dovolené,
která se nám opravdu vyvedla:

Děti měly neustále odřená kolena, dostaly kašičku z nadrcené
chlorellky smíchané s troškou vody a odvážlivci z ječmínku,
který nepatrně díky enzymům štípe. Kolínka jsou pak jako nová a hojí skvěle všechny
odřeniny a popáleniny.

My dospěláci se stříkali u bazénu šrekovou vodou (do lahve
s odstřikovačem našejrovat ječmínek s vodou)..krásně díky chlorofylu chrání
proti spálení a úžasně osvěží.

Večer jsme my ženy seděly s maskou na obličeji (krém
smíchat s ječmínkem).

A ráno k snídani drtili chlorellku a sypali na chleba s máslem.


Přeji krásné léto a spousty nápadů a inspirace se
zelenáčema..zkrátka a jednoduše pít,

 mazat, stříkat, drtit
JJ.

Ivana H.

poradce zelených potravin