Pampeliškový sirup
Pampeliška, elixír pro játra
Pampeliška je všestranně užitečná a léčivka a medonosná rostlina. Kořen poskytne skvělou očistnou kůrou pro játra, mladé listy nahradí salát a povzbudí metabolismus, z květů lze připravit sirup.
- Dovede povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů – tedy i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče.
- Pomáhá při žlučníkových onemocněních.
- Je prospěšný při chorobách močových cest a ledvinových kaméncích.
- Hojí záněty žaludeční a střevní sliznice.
- Kašel, jarní nachlazení.
- Podpůrně působí i při cukrovce.
Mladé listy pampelišky jsou křehké a jejich chuť je jenom mírně nahořklá. Můžeme je tedy přidávat do salátů – kromě obsahu mnoha vitamínů,minerálů a chlorofylu mají i schopnost povzbuzovat metabolismus. Působí proto detoxikačně a podporují snižování nadváhy.
Květy se občas sbírají na přípravu takzvaného pampeliškového medu, spolu s cukrem a vodou vytvoří příjemný a zdravý sirup, který je výtečný při nachlazení
Účinné látky
Příznivé účinky na trávení mají především hořčiny taraxacin a taraxasterin. Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin, jehož obsah v stoupá na podzim (při diabetu je tedy nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim).
Podávání
Nálev z čajové lžičky sekaného kořene na šálek vody užíváme dvakrát denně. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem, medem.
Pít lze i šťávu z čerstvého kořene – třikrát denně polévkovou lžíci.
Příprava pampeliškového medu:
- natrháme 200 květů pampelišky
- 15 minut je povaříme v litru vody
- necháme 10 hodin ustát a poté přecedíme
- do odvaru přidáme 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu (případně i dobře omytou kůru)
- měs hodinu povaříme a poté nalijeme do zavařovacích sklenic a ještě horké je zavíčkujeme
Pampeliškami jsou poseté všechny louky a pastviny nejen u nás, ale takřka po celé severní polokouli. Nevhodné pro sběr jsou samozřejmě porosty poblíž silnic, nebo intenzivně hnojené louky.