Pampeliškový sirup

Pampeliška, elixír pro játra

Pampeliška je všestranně užitečná a  léčivka a medonosná rostlina. Kořen poskytne skvělou očistnou kůrou pro játra, mladé listy nahradí salát a povzbudí metabolismus, z květů lze připravit sirup.

  • Dovede povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů – tedy i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče.
  • Pomáhá při žlučníkových onemocněních.
  • Je prospěšný  při chorobách močových cest a ledvinových kaméncích.
  • Hojí záněty žaludeční a střevní sliznice.
  • Kašel, jarní nachlazení.
  • Podpůrně působí i při cukrovce.

Mladé listy pampelišky jsou křehké a jejich chuť je jenom mírně nahořklá. Můžeme je tedy přidávat do salátů – kromě obsahu mnoha vitamínů,minerálů a chlorofylu mají i schopnost povzbuzovat metabolismus.  Působí proto detoxikačně a podporují snižování nadváhy.

Květy se občas sbírají na přípravu takzvaného pampeliškového medu, spolu s cukrem a vodou vytvoří příjemný a zdravý sirup, který je výtečný při nachlazení

Účinné látky

Příznivé účinky na trávení mají především hořčiny taraxacin a taraxasterin. Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin, jehož obsah v stoupá na podzim (při diabetu je tedy nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim).

Podávání

Nálev z čajové lžičky sekaného kořene na šálek vody užíváme dvakrát denně. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem, medem.

Pít lze i šťávu z čerstvého kořene – třikrát denně polévkovou lžíci.

Příprava pampeliškového medu:

  • natrháme 200 květů pampelišky
  • 15 minut je povaříme v litru vody
  • necháme 10 hodin ustát a poté přecedíme
  • do odvaru přidáme 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu (případně i dobře omytou kůru)
  • měs hodinu povaříme a poté nalijeme do zavařovacích sklenic a ještě horké je zavíčkujeme

 

Pampeliškami jsou poseté všechny louky a pastviny nejen u nás, ale takřka po celé severní polokouli. Nevhodné pro sběr jsou samozřejmě porosty poblíž silnic, nebo intenzivně hnojené louky.